”Tulikin valtava klassikko”, eli Jari Halonen lopultakin dvd:llä

ryssiin

OLI JO AIKAKIN. Kaksi pitkähköä odotusta on päättynyt. Vuosikausia ilman jakelijaa olleet Jari Halosen elokuvat Back to the USSR – Takaisin Ryssiin (1992), Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma (1994) ja Aleksis Kiven elämä (2001) ilmestyivät dvd:lle Halosen vuosikausia työn alla olleen Kalevala – uusi aika -elokuvan alkusoittona.

Levittäjä on kaikilla näillä sama, musiikkibisneksestä liikkuvaan kuvaan laajentanut VL-Media (ex-VL-Musiikki). Dvd-kansien sisäpuolelta löytyy Kalevalan mainos.

Muun muassa Anssi Mänttärin töitä kosolti julkaissut VLM ei vaikuta steriililtä pukkaajalta vaan pienemmän budjetin elokuvien ja tekijöiden päälle tajuavalta taholta.

Halosen omintakeiset ohjaukset ovat säännöllisesti nousseet esille, kun listataan kotimaisia elokuvia, joista ei dvd-julkaisua ole ollut ja joista sellaista oikeasti kaivataan. (Kaikki ovat olleet kotitallennemarkkinoilla joskus jossain muodossa; 1990-luvun työt Suomen Kunnallispalvelun VHS-kasetteina ja Aleksis Kiven elämä toistakymmentä vuotta vanhana FS-Filmin dvd:nä – painos on ollut loppu niin kauan, että elokuvan voi laskea samaan keräilyharvinaisuuksien joukkoon kuin edeltäjänsä. )

 

Kvartetin ilmaantuminen dvd-markkinoille on hyvä uutinen ja saa antamaan anteeksi useampia nillitystä aiheuttavia seikkoja.

Eli kiitos, anteeksianto ja sitten niitä seikkoja.

Halosen ohjausdebyytti elävän kuvan puolella, tv:lle tehty Huolehtivainen rakastaja (1989) olisi kiinnostavinta mahdollista ekstramateriaalia, mutta eipä valiteta siitä, että sitä ei ole paketissa. Oikeudet ovat jossain muualla.

Vähän enemmän harmittaa rakastettujen töiden tarjoilusta tuleva sinne päin –vaikutelma.

Image

Kansien graafisen suunnittelun karuus menee ehkä jonkin rumuuden estetiikan piikkiin, mutta komeasta stillkuvamateriaalista olisi kyllä saanut irti enemmänkin.

Kun Halonen on tunnetusti äärimmäisen vaativa henkilöohjaaja (mistä Kivi-elokuvan lisämateriaaleista löytyvä making of -dokumentti tarjoaa näyttöä) ja elokuvissa näyttelee suomalaisen elokuvan eturivin tähtiä – Antti Reini tai Outi Mäenpää ovat A-listalla, piditte tai ette – niin voisiko heidät ja useat muut ehkä mainita ihan etukannessa? Ja eivätkö Oiva Lohtander tai kriitikko Helena Ylänen ole sen verran tuttuja nimiä, että pitäisi selvitä ilman kirjoitusvirheitä?

Takakansitekstit kertovat, että Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma ”on visuaalisesti esikuvansa Blade Runnerin tasolla”.

Jos Haloselta kysytään, homma on toisin päin. Blade Runner ei ole sisällöllisesti Lipton Cocktonin tasolla, kuten dvd:n taustahaastattelusta selviää:

”Lipton Cockton on profetia ja sehän toimii. (..) Tää ei oo keksitty Blade Runner. Mä luulen, että Lipton Cockton tulee olemaan yksi näistä ihan kovista helmistä, 20 vuoden päästä tästä tulee Godardin Alphavillen tasoinen klassikko maailman mitassa.”

Image

Ilahduttavan vilpittömästi saavutuksiaan diggaava ohjaaja ei ole myöskään Joulubileet-muisteludokumentissa turhan vaatimaton.

Tulikin valtava klassikko. Se elokuvana hipoo täydellisyyttä (…) Se on ehkä parhaiten näytelty elokuva mitä ikinä on tehty maailmassa tai ainakin viiden parhaan joukossa.”

Muitakin edelläkävijämäisiä ominaisuuksia Halosen 1990-luvun töissä on, oikeasti.

Lipton Cockton oli ainakin Digitaalihullun muistin mukaan ensimmäinen kotimainen elokuva, jolla oli omat www-sivut.

Sivut luoneen Antti Porttikiven ohjeiden mukaan (lähde: Rakkautta & anarkiaa –festivaalikatalogi 1994) ”maailmaverkostoon” pääsee seuraavasti:

Laitevaatimukset: sopiva verkkotietokone (esim. Kirjakaapelin yleisökone) ja mosaic-ohjelma. Tekstimuotoiset tiedostot elokuvasta: internet-verkkoon kytketty kone ja Lynx-ohjelma.

Kuulostaa scifiltä, mutta tästä voi vielä tulla jotain.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ””Tulikin valtava klassikko”, eli Jari Halonen lopultakin dvd:llä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s